En 2017 Wall Street Journal undersökning fann att arbetsgivare har en mycket eller något svårt att hitta personer med nödvändiga mjuka färdigheter. Men vad händer om arbetsgivare letar efter mjuka färdigheter och inte ser dem? Den stora majoriteten av medelstora och stora arbetsgivare i USA, Storbritannien och Kanada använder sökandespårningssystem.

Det finns fler anställda att klagomålen är svåra att finna än hårda färdigheter

Sökande Tracking Systems (ATS) gör det möjligt för arbetsgivare att posta nya positioner online och hantera de hundratals sökande som vanligtvis svarar på varje möjlighet. Ingen personalhanterare bedömer hundratals ansökningar.

Istället producerar ATS ett hanterbart antal livsdugliga kandidater för att anställa chefen att granska. Hur gör ATS detta? Det är inte magiskt, utan snarare ett sökordsbaserat filter som jämför jämförelser med den angivna jobbeskrivningen och passerar genom kandidater som verkar vara bättre matchade.

Fotografera de mest underbara naturscenerna

Det sökordsbaserade filtret längst upp i de flesta arbetsgivarnas hyra har en rad intressanta knock-on-effekter. Ett är fenomenet att återuppta spam: kandidater som bokstavligen kopierar jobbet i vit teckensnitt i deras CV för att komma över skärmen. En sekund är en överbelastning på tekniska färdigheter.

Med tanke på behovet av att skilja hundratals kandidater för varje online-postering har arbetsgivare lagt till många nya jobbkrav, varav de flesta är tekniska.

Enligt Burning Glass dominerar tekniska färdigheter nu vad gäller det stora antalet kompetenser som krävdes i arbetsbeskrivningar mer än kognitiva och mjuka färdigheter kombinerade för nästan alla karriärer.

Medan dominansen av tekniska färdigheter i arbetsbeskrivningar förmodligen återspeglar det faktum att det är lättare att komma upp till 10 tekniska krav för ett jobb än 10 olika sätt att säga problemlösning eller kommunikationsförmåga är detta verkligheten Millennials ansikte för att ses genom att anställa chefer. För att om de inte har dessa tekniska färdigheter, klarar de inte igenom ATS-filtret. Och om de inte gör ATS-filtret, är de effektivt osynliga för arbetsgivare.

 

Nöjet att utomhusfotografering

Betydar detta att det finns en mjuk kompetensbrist eller att Millennials är alla sena, oorganiserade stackars kommunikatörer? De punktliga, organiserade och vältalade Millennials som arbetsgivare skulle vilja ha spelat av reglerna och avslutade högskoleexamen.

Men eftersom nästan alla högskolor och universitet fortsätter att leva i en bubbla, flyter högt över de vardagliga bekymmerna på arbetsmarknaden och för att de fortsätter att tro att jobbet för högre utbildning är att förbereda studenterna för sitt femte jobb.

Högskolor har inte allvarligt åtagit sig att tillhandahålla sista mil teknisk utbildning till studenter. Så saknar alla dessa tusenåriga.

Den första ger alla människor möjlighet att bli synlig för anställda genom senaste tekniken

Det andra är att arbetsgivare behöver undkomma det nyckelordsbaserade filterets tyranni högst upp i sin hyra. Arbetsgivare måste kräva att deras ATS-leverantörer som Taleo (Oracle) införlivar ny teknik som gör det möjligt för dem att skärpa (och söka) kompetenser snarare än nyckelord.

De bästa kompakta linserna med full ram

Förskjutningen till kompetensbaserad anställning är oundviklig och kommer att bredda toppen av tratten till att omfatta kandidater med stora mjuka färdigheter och sannolikt mer varierade bakgrunder än det nuvarande stamtavlan och examensbaserade anställningssystemet tillåter.

Gyroskop grundare Anand Sharma verkar ganska nöjd när vi möts för en promenad till The Mill, ett hip cafe känt för sin $ 4 toast i San Francisco NOPA stadsdel. Det är en sällsynt solig dag i staden och hans uppstart växer.

Hans självuppföljande plattform med en elegant användargränssnitt har lagt till en genetik och stegspårningskomponent och snart blodspårning. Han är också stängd på en liten summa av ängelfinansiering från nyckelpersoner som Periscope grundare Keyvon Beykpour.

Även Jack Dorsey har börjat använda Gyroskop, berättar han för mig. Sharma har arbetat i väl över två år! Han kallade det AprilZero då men tanken växte till att inkludera vänner och snart alla som ville spåra sig på en rad olika mätvärden relaterade till hälsa och välbefinnande.

Planen innehåller nu vart du går, vad du äter, hur många gånger du går igång om ett år och hur mycket tid du spenderar stirrar på skärmen framför dig.

Sharma utvecklar sitt nästa stora projekt

Plattformen verkar som en utväxt av den kvantifierade självrörelsen en rörelseparreringsteknik med personuppgifter som hjälper dig att förbättra ditt liv på något mentalt eller fysiskt sätt. Men Sharma rycker av förslaget.

Jag tycker inte om att placera mig i den kategorin, säger han. För det första för att de är små konstiga. Han har inte fel. Rörelsen, även känd som livslogging, framkallar bilder av personer som bär sex olika hälsospårband, sensorer på huvudet och mäter varje liten detalj av sina handlingar i varje del av sitt liv för det som ibland är mycket otydligt.

Men Sharma, som vi har skrivit om tidigare när han just började, har format plattformen upp ganska efter att ha börjat. Gyroskopet finns i App Store nu!

Han har tänkt på produktivitetskomponenter som hur mycket tid du spenderar surfar på Internet varje dag och lägger lite till en konkurrenskraftig förbättring till plattformen, så att du kan jämföra hur många steg du tog jämfört med dina vänner på plattformen.

Han lanserar också en funktion i sommar som heter Insights, en AI-komponent som syftar till att hjälpa dig att skapa kopplingar mellan vissa beteenden och vad du loggar in på plattformen. Sharma berättar att det skulle fungera genom att dra dessa anslutningar och sedan skicka push-meddelanden för att motivera och påminna dem som använder Gyroskop för att göra något som rör deras mål.