Under onsdagen görs en satsning för att öka återvinningen av IT-produkter i Borlänge. Målet är att det ska bli lika självklart att återvinna elektronik som att panta burkar.

I Borlänge kommun återvinns endast 24 procent av alla produkter som säljs inom IT-industrin, vilket innebär att kommunnen ligger under rikssnittet som ligger på 30 procent.

– Och då är ändå landstinget i Dalarna superduktiga på att återvinna, vilket gör att siffrorna dopas – så utan det skulle det vara ännu sämre siffror, säger Markus Tobé på IT-infrastrukturbolaget Atea som står bakom upplysningskampanjen.

Symbolisk tron av mobiltelefoner

För att belysa problemet visades under onsdagen den så kallade ”Game of Phones”: En 300 kilo tung tron gjord av återvunna mobiltelefoner. Markus Tobé säger att tronen symboliserar det faktum att det är vanligt att folk har gamla mobiltelefoner liggandes hemma.

– Vi vill få alla att förstå att detta inte är hållbart. Det finns inte oändligt med resurser och vi vill få politiker, företag och privatpersoner att förstå att detta är allas ansvar, säger MarkusTobé.

Han säger också att många inte förstår att deras gamla IT-produkter även kan komma till nytta och få nytt liv hos någon annan, även om man själv tycker att produkten är gammal eller dålig.

Problem för miljön och mänskliga rättigheter

IT-produkter innehåller metaller som utvinns i områden som har stora problem med både miljön och mänskliga rättigheter, så kallade konfliktmineraler. Detta är en anledning till att det är så viktigt att produkterna återanvänds och återvinns – så att efterfrågan på konfliktmineralerna minskar.

– Det handlar om att öka kunskapen inom området så folk får förståelse för hur enkelt det är att bidra till ett mer hållbart samhälle och minskad miljöpåverkan, säger Markus Tobé.