DAXING. Zhong Kui, 21, kunde inte slita sig från internet.
En gång satt han framför skärmen 36 timmar i sträck.
Därför kommer han nu marscherande i takt till order och skrik.
Föräldrarna har satt honom i ett läger för internetmissbrukare.

Det låter tufft och är det också. Uppstigning varje morgon klockan 06.00, högljudda rytanden, fysisk träning, galler för sov-salarna, hård disciplin.

Militärer

Ett par militärer leder truppen när Zhong Kui och hans lägerkamrater kommer marscherande ut från militärbasen i Daxing, strax söder om Peking. De är på väg till en swimmingpool i närheten.
– Ni marscherar uselt! ryter befälet när de kommit fram. Sträck på kroppen! Ut med bröstet!
Men detta är inga soldater, även om de alla är klädda i kamouflage-färgade T-tröjor. Den yngste i truppen är 13, den äldsta är 24. Några av dem är flickor.
De flesta är här mot sin egen vilja. Tvångsinlagda av sina föräldrar. Orsak: internet- och data-spelsmissbruk.
– Jag kunde utan problem tillbringa 20 timmar på en internetbar, sova ett par timmar och sedan fortsätta igen, berättar Zhong Kui från Hunan-provinsen i centrala Kina.

Studierna lidande

Han har precis gått första året på universitetet men studierna blev lidande av allt surfande och spelande. Så en dag i maj sa hans föräldrar att de ville att han skulle läggas in för behandling på lägret i Peking.
– Jag insåg att jag hade problem, så jag protesterade inte. Det här är bra för mig. Jag får lära mig disciplin och får kontroll över mitt liv igen.
Hans lägerkamrat Zhu Ren Da är 16 år och kommer från Shanghai. Hans problem började när han fick problem med sin flickvän.
– Jag stack hemifrån och tillbringade en månad på en internetbar. Jag sov, tre, fyra timmar per natt. Resten av tiden satt jag vid tangentbordet.
De ska nu bägge stanna på lägret i tre månader och förhoppningsvis bli kvitt sina problem. Två gånger i veckan får gruppen på drygt 50 personer lämna basen för att marschera till swimmingpoolen och bada under ett par timmar.
– Annars släpps vi aldrig ut. Vi får inte ha datorer, mobiler, MP3-spelare, inget sådant där inne, säger Zhu Ren Da.
– Vi får inte ens ha skarpa föremål som speglar eller nagelklippare. En del har så svåra problem att de är självmords-benägna.
På dagarna varvas fysträning med lektioner. Olika behandlingsformer sätts in beroende på hur allvarliga problem de intagna har.

Funnits i fyra år

Lägret öppnades 2004 och leds av överste Tao Ran, en militär pskylog. Det var just på det militära sjukhuset i Peking som man först började uppmärksamma att många unga kineser hade problem med för mycket surfande.
Kina har i dag över 220 miljoner nätanvändare, flest i världen. Även antalet missbrukare ökar, de festa unga. Tao Ran beräknar att det finns runt fem miljoner av dem.
– De kommer ofta från hem där föräldrarna inte kommer överens. De kanske får för lite uppskattning av dem och omgivningen.
– Och de flesta är ensamma barn. Internet blir en slags flykt från verkligheten.

Väg tillbaka

Många som kommer hit till lägret har isolerat sig och kan ha svårt att söka kontakt med andra. Den militära ordningen är ett viktigt sätt för dem att hitta tillbaka, hävdar Tao Ran.
– De flesta är inte så disciplinerade när de kommer hit. Här tvingas de lära sig att umgås med andra, självdisciplin, ta ansvar, bygga upp sina kroppar fysiskt.
– Det finns liknande läger i USA, där brukar 60 procent av de intagna bli fri problemen. För oss ligger siffran på 70 procent.
Zhong Kui och Zhu Ren Da hoppas att de ska höra till den gruppen när det är dags för muck i augusti.